Effect of potassium dose in the cultivation of paprika pepper (Capsicum annuum l.) variety papri king

Authors

  • Juan Jorge Maguiña Aguirre Colegio 21571 Ricardo Palma Soriano - Hacienda Araya Grande. Barranca, Perú.
  • Dante Daniel Cruz Nieto Universidad Nacional José Faustino Sánchez Carrión. Huaura – Perú.
  • José Antonio Legua Cárdenas Universidad Nacional José Faustino Sánchez Carrión. Huaura – Perú.
  • Ronald Fernando Rodríguez Espinoza Universidad Autónoma del Perú. Lima Perú.
  • Yasmin Jesús Vélez Chang Universidad Nacional José Faustino Sánchez Carrión. Huaura – Perú.
  • Luis Alberto Torres Rueda Universidad Nacional José Faustino Sánchez Carrión. Huaura – Perú.

DOI:

https://doi.org/10.51431/bbf.v9i4.655

Keywords:

Dose, Potassium, Ají Paprika, Capsicum annuum L., Performance

Abstract

The objective was to determine what dose of potassium is adequate to obtain a higher yield of paprika pepper in the district and province of Barranca. Four blocks and four treatments were installed: T1 = 200, T2 = 150, T3 = 100 and T4 = 0 kg / ha. The Completely Random Block Design was used and the analysis of variance was performed at 5%. Treatment T1 excelled in the physical characteristics of the paprika pepper: plant height (77,95 cm), number of fruits per plant (15 units), weight of the dried fruit (69,92 g) and commercial yield (5.28 t / ha); Treatment T1 also improved in the physical quality characteristics: weight of fresh fruit (30,27 g), weight of dried fruit (7.0 g), length of fruit (14,76 cm), diameter of fruit (3,48 cm).

Downloads

Download data is not yet available.

References

Alconada M., Lanfranco, J., & Pellegrini, A. (2015). Suelo en el paisaje. Edulp, 1, 1-154.

Fallas, J. (2012), “Análisis De Varianza Comparando Tres o Más Medias”, Manual estadístico. Universidad Nacional de Costa Rica. Costa Rica. Pag. 17.

FAO (1992), “Los fertilizantes y su uso” FAO (Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura), IFA (Asociación Internacional de los Fertilizantes). Manual Mundial sobre el Uso de Fertilizantes, Roma-Italia. Pag. 8 y 54.

Fernández de la Fuente, S. (2011), “Análisis de varianza. Libro. Gestión Aeronáutica, Facultad de Ciencias Económicas y Empresariales. Universidad Autónoma de Madrid, España. Pag. 2.

Martínez, A., (2015), “Requerimientos nutricionales del ají Capsicum annuum L. y su relación con rendimiento bajo condiciones ambientales de Palmira, Valle del Cauca”, Tesis o trabajo de investigación presentado como requisito parcial para optar al título de: Magister en Ciencias Agrarias, Línea de Investigación en Suelos. Universidad Nacional de Colombia.

Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO). (2002). Los fertilizantes y su uso.

Romero, M.; Encino, C.; García, S.; Wagner J.; Puentes, Y. y Menjivar, J. (2016), “Eficiencia de uso de nutrientes en ají tabasco (Capsicum frutescens L.) y habanero (Capsicum chínense Jacq). Artículo científico. Revista de Investigación y Agraria volumen 7 Número 2. Ambiental. Universidad Nacional de Colombia, Sede Palmira. Colombia. Pag. 121.

Vélez, L., (2015), “Respuesta del ají escabeche (Capsicum baccatum L.) a cuatro dosis Diferentes de Fertilizantes en la Granja Experimental Santa Inés”. Trabajo de titulación sometida a consideración del H. Consejo Directivo de la Unidad Académica de Ciencias Agropecuarias como Requisitos Previo para Optar al Grado de: Ingeniero Agrónomo. Universidad Técnica de Machala. Ecuador. Pag. 18.

Published

2020-12-30

How to Cite

Maguiña Aguirre, J. J., Cruz Nieto, D. D., Legua Cárdenas, J. A., Rodríguez Espinoza, R. F., Vélez Chang, Y. J., & Torres Rueda, L. A. (2020). Effect of potassium dose in the cultivation of paprika pepper (Capsicum annuum l.) variety papri king. Big Bang Faustiniano, 9(4). https://doi.org/10.51431/bbf.v9i4.655

Issue

Section

Artículos